muchomor sromotnikowy

Rady dla zbieraczy grzybów.

Grzyby należy:

  • zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych woreczków, gdyż mogą ulec zaparzeniu,
  • zbierać rano, gdyż w dzień są nagrzane i podatne na zaparzenia
  • przed włożeniem do koszy dokładnie oczyścić i obejrzeć,
  • zbierać tylko zdrowe okazy i te, które osiągnęły właściwą wielkość.

Jak uniknąć zatrucia grzybami:

  • zbierać gatunki dobrze znane, pamiętając, że nie ma ogólnej reguły odróżniania gatunków trujących od jadalnych,
  • zachowywać szczególną ostrożność przy zbieraniu grzybów blaszkowych (mających na spodniej stronie kapelusza blaszki), bulwiasto-zgrubiałą podstawę trzonu, oraz w górnej części trzonu zwisający pierścień;
  • nie zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech,
  • ze ściółki wyjmować całe owocniki, podstawa trzonu stanowi ważną cechę rozpoznawczą,
  • przy zbieraniu grzybów obejrzeć dokładnie cały owocnik i ustalić przynależność gatunkową grzyba, w przypadku wątpliwości zebrany okaz odrzucić,
  • wszystkie zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką. W razie zaobserwowania takich objawów, należy zgłosić się natychmiast do lekarza. Nie stosować żadnych zabiegów na własną rękę, gdyż może opóźnić to kontakt z lekarzem.

Nie należy:

  • zbierać grzyby w czasie deszczu, gdyż nasiąknięte wodą łatwo się psują,
  • przy zbieraniu grzybów, rozkopywać ściółki, bowiem niszczy się grzybnię, która w następnym roku nie będzie już owocować,
  • jeść zbyt dużej ilości grzybów, są one ciężkostrawne i nawet jadalne mogą zaszkodzić,
  • podawać potrawy z grzybów małych dzieciom, osobom starszym i chorym