W dniu 6 listopada 2018 r. Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp. we współpracy z Lubuskim Urzędem Wojewódzkim zorganizowała konferencję podsumowującą XII edycję Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego, promującego aktywność ruchową i zbilansowaną dietę.

Najbardziej oczekiwanym  momentem dla uczestników konferencji – uczniów biorących udział w konkursie wojewódzkim na projekt edukacyjny promujący zdrowy styl życia, było uroczyste wręczenie nagród laureatom konkursu,  którego dokonali: Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp.  i Dyrektor Generalny Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego. Najwyżej oceniono projekt „Jesteś tym, co jesz”,   realizowany przez uczniów Szkoły Podstawowej nr 13 z Oddziałami Integracyjnymi i Oddziałami Sportowymi w Gorzowie Wlkp.

Drugie miejsce przyznano Zespołowi Szkolno-Przedszkolnemu z Oddziałami Integracyjnymi w Otyniu za projekt: „Aktywność mierzona okrążeniami” , trzecie miejsce Zespołowi Edukacyjnemu w Bytnicy  za projekt: „… bo z rodzicami jest nam wesoło, aktywnie w szkole, aktywnie w domu”.

Wykłady  merytoryczne na temat  roli odżywiania w usprawnianiu pracy mózgu oraz  wpływu aktywności fizycznej na zdrowie, wygłosili pracownicy Zamiejscowego Wydziału Kultury Fizycznej w Gorzowie Wlkp. i Wojewódzkiego Ośrodka Metodycznego w Gorzowie Wlkp.

Zachętą do uprawiania różnych dyscyplin sportu były występy zespołu artystycznego „Buziaki” i zespołu ze Szkoły Podstawowej nr 9 „Dziewiątka na szóstkę”.

O pracy trenera i swojej drodze sportowej opowiedzieli: Piotr Paluch, trener drużyny żużlowej Stal Gorzów i Dariusz Molski, trener pierwszoligowego zespołu piłki ręcznej KS Stal Gorzów. Towarzyszyli im zawodnicy Mateusz Bartkowiak – finalista młodzieżowych indywidualnych mistrzostw Polski w żużlu oraz piłkarze ręczni: Oskar Serpina i Cezary Marciniak, byli reprezentanci klubów uczestniczących w rozgrywkach superligi, obecnie zawodnicy KS Stal Gorzów, którzy z pasją opowiedzieli o swoich sukcesach i pokonywanych trudnościach, zachęcając do pracy nad sobą.

Wszystkich uczestników konferencji ugoszczono zdrowym poczęstunkiem.