grzyby kosz grzybow1 

Z dnia na dzień można spotkać w lesie coraz więcej miłośników leśnych grzybów. Jedni zbierają kurki, podgrzybki i borowiki, inni kanie czubajki, rydze i koźlarze, jeszcze inni mniej znane grzyby jadalne. Tylko czy aby na pewno jadalne?

 W Polsce w 2017 r., wg danych obejmujących wszystkie województwa, zatruciu grzybami uległy 24 osoby. Główną przyczyną zatruć było niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych grzybów jadalnych.

 Do najczęstszych objawów zatruć grzybami należą: nudności, wymioty, bóle brzucha i głowy oraz podwyższona temperatura ciała. Pierwsze objawy mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia grzybów.

 Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: kania czubajka, gąska zielona.

 Zbieranie grzybów wymaga zatem wiedzy i doświadczenia.

W załączeniu ulotka z poradami dla grzybiarzy.