W dniu 7 czerwca br. uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Boleminie odwiedzili Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Gorzowie Wlkp. Dzieci wzięły udział w zajęciach warsztatowych pt. „Wiem co jem”  oraz zwiedziły laboratorium.

 

W pracowni chemii Oddziału Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku wysłuchały wykładu na temat zanieczyszczeń występujących w żywności i dowiedziały się, dlaczego tak ważne jest mycie owoców przed spożyciem, nawet tych, które obiera się ze skórki. Dowiedziały się również o stosowanych do żywności dodatkach, m.in. barwnikach. Mogły zapoznać się z tymi naturalnie występującymi w żywności oraz zaobserwować, jak zmieniają barwę pod wpływem różnego pH środowiska. Natomiast w pracowni mikrobiologii dzieci mogły m.in. same przygotować próbki do badań, wykonać posiew na płytkę z podłożem agarowym, zobaczyć jak wyglądają bakterie pod mikroskopem  oraz obejrzeć wzrost różnego rodzaju bakterii na podłożach mikrobilogicznych.

 

Zdaniem dzieci wycieczka była bardzo interesująca i pouczająca.

W załączeniu fotorelacja.